KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Názory 2016 Vyjádření k akci První den spolu v Hradci Králové
Zpět

Vyjádření k akci První den spolu v Hradci Králové

Přidáno 5. 1. 2016
Ilustrační foto

Poprvé se akce "První den spolu - novoroční ohňostroj" konala 1.1.2007. Důvodem bylo vyjít vstříc zejména rodinám s dětmi a těm, kteří jsou 31.12. mimo město a na Nový rok se vrací do Hradce Králové. Dalším důvodem byla skutečnost, že o silvestrovské noci byl oficiální ohňostroj „narušován“ soukromými aktivitami jednotlivých osob, kdy i v rámci Velkého náměstí byla odpalována domácí pyrotechnika a hrozilo potenciální zranění shromážděných osob, případně škody na majetku, které by mohly způsobit soukromé nálože, ale přičítány by byly na vrub městského ohňostroje.
 

V uplynulém roce byla poprvé v rámci novoroční akce použita novinka - videomapping, a to u příležitosti 790. výročí od první písemné zmínky o Hradci Králové. Přítomní se tak měli možnost touto velice zajímavou formou dozvědět v první den roku o historii města a výročí, které jsme si poté po celý rok 2015 připomínali.  Změna byla částečně vynucena i tehdy probíhající rekonstrukci Bílé věže, ze které byly před časem ohňostroje odpalovány. Videomapping byl plánován v délce do 10 minut a ohňostroj cca 2,5 minuty. I přes kratší ohňostroj, než bývalo obvyklé v předchozích letech, novinku lidé ocenili a kladně byla hodnocena i v celostátním měřítku.

Záměrem letošního Prvního dne spolu bylo obdobně propojit další významné výročí týkající se města - 150. výročí od bitvy u Hradce Králové. A zkvalitnit projekci promítáním na větší ploše oproti Bílé věži, konkrétně na budově Radnice.

Realizátorem akce „První den spolu – novoroční ohňostroj“ je tradičně Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, s.r.o., samostatná městská organizace, která akci organizuje v rámci závazku veřejné služby a v jejíž kompetenci je způsob provedení. Letošní rok připravila tematický videomapping ve spolupráci s pořadatelem seriálu vzpomínkových akcí 150. výročí, tedy Gardou města Hradec Králové a jejím tvůrčím týmem. Seriál akcí byl prezentován na podzim zastupitelstvu města. Na jednáních zástupců města a obou zmíněných subjektů bylo následně společným konsensem všech zúčastněných dohodnuto zachování modelu z 1. ledna 2015 tj. videomapping a následně ohňostroj a projednán rozpočet dle aktuálních možných zdrojů financování akce. Na jednání byl pořadatelem prezentován i další program toho dne.

HKVS měla k dispozici na tuto akci 300 000,- Kč v rámci vyrovnávací platby. Z této částky byly kromě ohňostroje 50 tis. hrazeny další náklady např. videomapping 66 tis., promítání žurnálu – technické zajištění 70 tis., rozvaděč a el. energie 13 tis. zdravotní služba 2,5 tis., čočková polévka, punč, čaj – 86 tis., TOI 1,5 tis., produkční náklady, pronájem, svoz odpadu a poplatky 10,6 tis. Další náklady na akci, které byly celkem ve výši 464.510 Kč., byly uhrazeny z jiných zdrojů, náklady spojené s projekcí videomappingu pořadatelem vzpomínkových akcí.

Zájmem města i pořadatele bylo s tím nejlepším úmyslem nabídnout v první den začínajícího roku občanům města i návštěvníkům příjemný prostor pro setkání, sdílení, poučení i pobavení. O to víc nás zklamání způsobené zejména krátkým ohňostrojem velmi mrzí. A já se ještě jednou všem, jejichž očekávání nebyla naplněna, upřímně omlouvám.

Z reakcí účastníků vyvstává více otázek a také projev zájmu většiny zúčastněných hlavně o kvalitní ohňostroj. V každém případě již nyní hledáme varianty programu pro první den příštího roku: místo (Velké náměstí nebo jinde) - čas (nejspíš zachovat) - občerstvení (ano/ne) - videomapping (nejspíš ne) - více finančních prostředků (ano/ne). Chci věřit tomu, že se nám společně s Vámi povede najít řešení, které se bude líbit.  

Děkuji za pochopení a přeji nám všem příznivý letošní rok ve vzájemném sdílení a porozumění.

Aneta Maclová