KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2018 Senioři dnes tvoří pětinu obyvatel, k jejich aktivnímu a plnohodnotnému stáří přispívá i město
Zpět

Senioři dnes tvoří pětinu obyvatel, k jejich aktivnímu a plnohodnotnému stáří přispívá i město

Přidáno 2. 5. 2018
Ilustrační foto
www.hradeckralove.org

Více než sedm set bytů pro seniory a zdravotně postižené, kompletně bezbariérová MHD, kvalitní a dostupná zdravotní péče a sociální služby, městská zeleň s bohatou sítí pro pěší a cyklisty. To jsou základní předpoklady pro další pozitivní rozvoj a podporu života seniorů v Hradci Králové. Do budoucna chce město nabídku bytů pro seniory ještě rozšířit, dalšími prioritami v oblasti rozvoje služeb pro seniory by měla být mobilita, nabídka vzdělávání a společenských aktivit nebo síť sociálních služeb, která bude optimálně reagovat na potřeby seniorů. Městští zastupitelé v oblasti aktivního a zdravého stárnutí přijali koncepci, která v této oblasti stanovuje základní cíle a navrhuje opatření na následujících pět let

I v Hradci Králové populace stárne a podíl seniorů na celkovém počtu obyvatel města roste. Zatímco před patnácti lety žilo v krajském městě zhruba 15,5 tisíce obyvatel starších 65 let, před pěti lety to bylo již dvacet tisíc. Dnes je jich něco přes 21 tisíc a podle prognóz jich v roce 2025 bude 22,5 tisíc.

Město Hradec Králové se dlouhodobě věnuje zkvalitňování zázemí a příznivého prostředí života seniorů. Vedle naplňování koncepcí rozvoje prorodinné politiky, kultury či v oblasti sociálně zdravotní podporuje rozvoj specifických forem bydlení nebo prevence kriminality. „V městě vzniká množství aktivit, které podporují dialog generací i multigenerační solidaritu, rozvoj dostupného, nízkonákladového bydlení pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením. Pořádá se zde celá řada vzdělávacích, společenských nebo sportovních akcí, které jsou určené právě pro seniory,“ řekla Anna Maclová, náměstkyně primátora odpovědná za problematiku sociálních věcí.

Zastupitelé Hradce Králové přijali v této souvislosti koncepční dokument, který v oblasti podpory pozitivního, aktivního a zdravého stárnutí v Hradci Králové definuje priority a navrhuje konkrétní cíle a opatření na následujících pět let. Koncepce vychází z národního akčního plánu a dalších strategických dokumentů Královéhradeckého kraje a města Hradce Králové. „Důvodem zpracování koncepce bylo přehodnotit dosavadní aktivity pro seniory a spolu s nimi vnést do stávajícího dění určitý systém, definovat cíle a opatření, které mohou mnohé zkvalitnit. Podkladem byla i statistická data, mezi seniory jsme dělali dotazníková šetření, abychom znali potřeby a možnosti všech skupin seniorů,“ dodala Maclová. Senioři se podíleli i na SWOT analýze, která shrnuje analytickou část koncepce. V návrhové části dokumentu jsou navržená opatření v základních oblastech života seniorů, jako je bydlení, prostředí, mobilita, vzdělávání, zdravotnictví a sociální služby nebo bezpečnost. „Jedním z konkrétních cílů je dostatek bytů pro seniory. K tomu chce město přispět již nyní připravovanou výstavbou objektu Harmonie III v Kuklenách. Projekt se již dostal do fáze přípravy dokumentace k územnímu a stavebnímu řízení,“ prozradila náměstkyně Maclová.